Zorgmedewerkers vanuit de bijstand

< terug naar nieuwsoverzicht
12 mei 2023leestijd 2 minuten

Werken vanuit de bijstand in de zorg moet makkelijker worden, daar zijn Marco Florijn, de Rotterdamse PvdA-wethouder, en Andrée van Es, de Amsterdamse wethouder voor GroenLinks, het over eens. Hij pleit voor meer van-werk-naar-werkbegeleiding in de zorg.

Zorgmedewerkers vanuit de bijstand

Werken vanuit de bijstand in de zorg moet makkelijker worden, daar zijn Marco Florijn, de Rotterdamse PvdA-wethouder, en Andrée van Es, de Amsterdamse wethouder voor GroenLinks, het over eens. Door de kabinetsmaatregelen zullen de komende jaren 60.000 banen voor huishoudelijke hulp verdwijnen, maar elders in de sector ontstaan nieuwe banen. Om dit proces soepel te laten verlopen is er een actieplan nodig, vindt Florijn. Hij pleit voor meer van-werk-naar-werkbegeleiding in de zorg.

Opstap naar een vaste baan

Parttime werken vanuit de bijstand zou een opstap moeten zijn naar een vaste baan, in plaats van financiële onzekerheid veroorzaken. Florijn en Van Es vinden het daarom hoog tijd voor een hervorming van de bijstand en een nationale hervormingsagenda om de flexibiliteit in de sociale zekerheid te vergroten. Ook vinden ze dat de heffingen die werkgevers op het loon moeten betalen verlaagd moeten worden, zodat werken goedkoper wordt en bedrijven eerder geneigd zijn om personeel in te huren.

Zorgpersoneel

De zorgsector is een belangrijke sector voor werkgelegenheid. Door de vergrijzing en de toenemende zorgvraag zijn er in deze sector veel nieuwe banen te verwachten. De coronacrisis heeft deze behoefte aan zorgpersoneel nog eens extra benadrukt. In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte IV is dan ook opgenomen dat er extra geld wordt vrijgemaakt voor de zorg en dat er 70.000 extra zorgmedewerkers moeten worden opgeleid. Het gaat dan niet alleen om verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook om ondersteunend personeel zoals schoonmakers en administratief medewerkers.

De obstakels voor werkzoekend zorgpersoneel uit de bijstand 

Het werken in de zorg biedt dus volop kansen voor werkzoekenden, ook voor mensen die momenteel in de bijstand zitten. Maar er zijn wel obstakels die moeten worden weggenomen. Zo is er in de zorg nog steeds sprake van een hoge werkdruk en zijn de salarissen niet altijd even hoog. Het is daarom belangrijk dat werkgevers in de zorgsector zich inspannen om hun medewerkers goede arbeidsvoorwaarden te bieden. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende scholing en opleiding beschikbaar is, zodat mensen kunnen doorgroeien in hun functie en zich kunnen blijven ontwikkelen.

Jouw kansen

Al met al zijn er dus volop kansen voor werkzoekenden in de zorgsector. Door de toenemende vraag naar zorgpersoneel en de extra investeringen vanuit de overheid, zijn er in de komende jaren veel nieuwe banen te verwachten. Het is nu aan werkgevers en overheid om ervoor te zorgen dat deze banen ook goed toegankelijk zijn voor mensen in de bijstand. Voor Eva staan we altijd open om jouw situatie te bespreken. Al eerder hebben wij mensen uit de bijstand kunnen helpen om te reïntegreren in het werkveld en we zijn zeker niet van plan hiermee te stoppen. Zo zorgen we voor een gezonde participatie op de arbeidsmarkt. 

 

Ben jij klaar om de stap te maken? Bekijk dan hier onze vacatures!

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Hidde Sander via 06 5148 3910 of hidde@evacarrierezorg.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in de zorg? Wil je meer weten over een vacature? Of zou je graag een potje willen sparren? Eva staat voor je klaar!

  • Wil je even bellen of langs komen op kantoor? Laat het ons weten, De koffie staat klaar! ☕

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.