spreekuur14 april 2020leestijd 2 minuten

“Hoe gaat het met je?”, vroeg een zorgcollega. “Goed”, antwoord ik. “Gezond. En hoe gaat het met jou?”, waren daarop mijn woorden. “Iedereen is gezond in m’n gezin, maar ik sta continu ‘aan’,” vertelt de zorgcollega. “Fijn dat iedereen bij jou gezond is, maar je laatste woorden, ook die komen bij mij binnen. Heb jij genoeg mensen om je heen die er voor jou zijn? Met wie jij kunt delen? Al is het maar een luisterend oor,” zei ik. En toen werd het stil… Deze stilte vertelde mij meer dan duizend woorden.

De pijn en het verdriet; ik voelde ze, ze kwamen binnen. Keihard, en recht in mijn hart, in mijn zorghart. Mijn zorgcollega. Die zich zo hard voor de ander inzet. Dag en nacht zijn pieper mee heeft. In deze crisis continu paraat staat. ‘Zorgen’, dubbel ‘zorgen’. Zorgen dat in de tijden van nu, alle lijnen uitgezet worden, acties ondernomen worden en iedereen zo goed mogelijk zijn of haar zorgwerk kan uitvoeren. En zorgen om de patiënten die hij ziet, de keuzes die hij moet maken. Zware keuzes die hoe dan ook gevolgen hebben voor een mensenleven.

“We hebben solidariteit nodig”

Alle ogen zijn vanuit de maatschappij op hem gericht. We kunnen wel zeggen van niet, maar het is wel zo. Onze maatschappij is nu eenmaal verdeeld in het hebben van een mening en het geven van oordelen. We hebben in deze tijd solidariteit nodig. Niet alleen voor de slachtoffers waarvan we de pijn en het verdriet voelen, maar ook voor onze zorgprofessionals. En zo ook voor mijn zorgcollega die aangeeft altijd ‘aan’ te staan.

Dubbel zorgen

Lieve zorgcollega, ik weet dat jij na deze crisistijd de impact van deze zware keuzemomenten, de hectiek en de chaos nog ‘in je lijf’ meedraagt. En in je gedachten die nog regelmatig zullen afdwalen naar ‘toen’. Ik maak mij er zorgen om. En dan de zorgen, – dubbel zorgen – wanneer jij weer thuis komt bij jouw gezin. Zij die het fijn vinden wanneer jij er weer bent. Jouw gezin die jou ook nodig heeft. Want immers thuis, thuis is waar alles om draait. Hoe is dat spreekwoord ook alweer: ‘Home is where the heart is.’

Alle zorgprofessionals, die weten nu precies wat ik bedoel. Ons hart is thuis, maar ons zorghart is er ook! En 24 uur die pieper aan. Ook thuis blijf jij ‘aan’ staan. Wie is er voor jou?

Marga

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Marga Oosterloo via 06 2270 7542 of marga@werkenbijeva.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Sleep bestanden hierheen of