Ziekteverzuim in de zorgsector daalt na 3 jaar eindelijk weer

< terug naar nieuwsoverzicht
19 mei 2023leestijd 2 minuten

Na een lange periode, laat het ziekteverzuim in de zorgsector eindelijk weer gedaald. Een gezonde zorgsector dienst als ruggengraat voor de rest van de maatschappij

Ziekteverzuim in de zorgsector daalt na 3 jaar eindelijk weer

Na een lange periode, laat het verzuim in de zorgsector eindelijk weer een daling zien. Dit blijkt uit de nieuwe rapportcijfers van zorgsupervisor Vernet. De nieuwe metingen vergelijken het verzuim uit het eerste kwartaal van 2022 met het eerste kwartaal van 2023. Voor het eerst sinds begin 2019 is er weer een daling te zien in het verzuim in de zorgsector. Het percentage is in deze periode gedaald van 9,83% naar 8,76%.

Jongeren zijn vitaler

Opvallend uit de cijfers is te zien dat hoe jonger de leeftijdsgroep des te groter de daling in het verzuimpercentage. Het verzuimpercentage in de groep “jonger dan 26” daalde met 26%. Jongeren zijn vaak nog vitaler en herstellen sneller dan de oudere groepen waardoor de ziektepercentages lager zijn dan bij hun oudere collega’s.
Desondanks blijven we bij Eva blij met deze positieve ontwikkelingen. Een gezonde zorgsector dienst als ruggengraat voor de rest van de maatschappij. We zouden je aan de hand van onze ervaringen graag wat tips mee willen geven over hoe je jouw ziekteverzuim preventief tegen kan gaan.

3 tips om ziekteverzuim te verminderen bij jouw nieuwe baan

  1. Transparant over het ziektebeleid

Het is allereerst erg belangrijk dat je goed op de hoogte bent van het ziektebeleid van het bedrijf. Je moeten weten bij wie je moet zijn als je ziek bent, wie jou kan helpen met verzuimbegeleiding en hoe het hele proces verloopt. Het is ook essentieel dat je duidelijk begrijpt hoe er met ziekteverzuim wordt omgegaan. Eerlijkheid, consistentie en transparantie spelen hierbij een grote rol. Als deze richtlijnen worden gevolgd, zal het ziektebeleid gerespecteerd worden.
  1. Een positieve werkplek creëren

Wanneer je moeite heb om naar kantoor te gaan, loop je een groter risico om je ziek te melden. Daarom is het belangrijk dat er een positieve werkomgeving wordt gecreëerd waarin je betrokken en gehoord voel. Het is fijn als de werkdruk eerlijk en haalbaar is, en je waardering uit het als er sociale steun wordt gestimuleerd. Ook het organiseren van uitjes draagt bij aan werkplezier. Als je met plezier naar je werk kan gaan, ben je minder snel geneigd om je ziek te melden.
  1. Alternatief op ziekmelding

Als je merkt je moet moeite hebt met je werk en privé leven goed te balanceren, bespreek dit dan goed met je werkgever. Bijvoorbeeld in de schoolvakanties is er vaak een verhoogt aantal ziektemeldingen. Dit kan komen omdat ouders toch een verplichting hebben aan hun kind en hun werk in dit geval slecht kunnen combineren. Meld eventuele obstakels met je werkgever zodat zij kunnen meedenken aan een oplossing. Dit bijvoorbeeld een aangepaste vorm van verlof zijn of een wijziging in je rooster.
Bij Eva weten we hoe belangrijk een goede werkgever is die past bij jou situatie. We komen daarom graag met jou in contact om ervoor te zorgen dat jij zometeen een baan hebt waarin jij met plezier naar jouw werk gaat. Zullen we je helpen?

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Hidde Sander via 06 5148 3910 of hidde@evacarrierezorg.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in de zorg? Wil je meer weten over een vacature? Of zou je graag een potje willen sparren? Eva staat voor je klaar!

  • Wil je even bellen of langs komen op kantoor? Laat het ons weten, De koffie staat klaar! ☕

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.