Ziekteverzuim in de zorg blijft dalen

< terug naar nieuwsoverzicht
3 oktober 2023leestijd 3 minuten

Dit kwartaal zien we opnieuw een daling in het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers. De laatste cijfers tonen aan dat deze trend zich voortzet met een verdere afname van 0,5 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

Goed nieuws voor onze zorgsector: het ziekteverzuim is opnieuw gedaald! Begin dit jaar merkten we al een vermindering van 0,8 procent vergeleken met vorig jaar. En nu heeft recent onderzoek van het CBS aangetoond dat deze positieve trend zich heeft voortgezet, met een daling van nog eens 0,5 procent dit kwartaal in vergelijking met vorig jaar. Dit geeft ons vertrouwen voor de toekomst.

Gehandicaptenzorg boekt grootste vooruitgang

Van alle verschillende branches in de zorg maakte de gehandicaptenzorg de grootste daling in het ziekteverzuim. Het verschil is maar liefst 0,8 procent in vergelijking met vorig jaar. De verpleging, verzorging en thuiszorg gezamenlijk met de gehandicaptenzorg vormen nog wel de twee branches binnen de zorg met het hoogste ziekteverzuim. Daarom hebben we drie tips voor je om ziekteverzuim tegen te gaan!

3 Tips voor jou om ziekteverzuim in je baan te verminderen

Tip 1: Zorg niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf

Maak er een prioriteit van om ook voor jezelf te zorgen. Als zorgprofessional ben je constant met anderen bezig, wat logisch is. Echter neemt dit niet weg dat het ook belangrijk is om voor jezelf te zorgen. Neem bijvoorbeeld regelmatig korte pauzes om op adem te komen, te ontspannen en je gedachten te verfrissen. Ook kun je bijvoorbeeld stressbeheersingstechnieken zoals meditatie en diepe ademhalingen proberen. 

Tip 2: Communicatie

Probeer zo veel mogelijk en zo duidelijk mogelijk te communiceren met collega’s. Dit helpt bij het vormen van een team, zo hoef jij niet in je eentje druk te dragen, maar kun je dit samen doen. Praat ook met je werkgever als het je even te veel wordt. Zo kun je samen tot oplossingen komen. 

Tip 3: Een werkplek die bij je past

Tot slot, en misschien wel het belangrijkst, is het cruciaal om een werkplek te vinden die bij je past en die jou ook ruimte biedt om jezelf te ontwikkelen. Wanneer je een werkplek hebt die als thuis voelt en jou ruimte biedt dan zul je je direct beter voelen op je werk, wat resulteert in minder ziekteverzuim.

Zorgsector kent nog steeds hoogst verzuim 

Alhoewel er in vergelijking met vorig jaar minder verzuim is in de zorgsector, ligt het verzuim nog steeds het hoogst in tegenstelling tot andere bedrijfssectoren. Met een totaalpercentage van 7 procent ligt het verzuim in de zorg 0,9 procent hoger dan de bedrijfstak op de tweede plaats: vervoer en opslag. Volgens CBS hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is er echter nog geen trendbreuk, zo zei hij tegen het Financieel Dagblad: ‘Het ziekteverzuim loopt op sinds 2015 en ligt nog altijd een stuk hoger dan voor 2020, toen voor het eerst de coronapandemie zijn stempel op de cijfers drukte.’ Naast hoge werkdruk en een algemeen personeelstekort  kunnen recente maatschappelijke ontwikkelingen ook bijdragen aan het ziekteverzuim. Oplopende inflatie, financiële onzekerheid en de oorlog in Oost Europa kunnen extra stress en zorgen veroorzaken, en dus resulteren in een verhoogd ziekteverzuim. Om deze reden is het belangrijk om hier aandacht aan te blijven besteden. 

Bij Eva Carrièrezorg geven we om onze zorgprofessionals. Met behulp van de bovenstaande tips kun je zelf al veel doen aan het verminderen van ziekteverzuim, al begrijpen wij dat het niet altijd even makkelijk is om een werkplek te vinden waar je deze tips ook echt kan toepassen. Wij kunnen je hierbij helpen. Neem gerust contact met ons op of bekijk eens onze vacatures. Dan kun ook jij meer geluk, en minder verzuim, ervaren op je werk.

 

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Hidde Sander via 06 5148 3910 of hidde@evacarrierezorg.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in de zorg? Wil je meer weten over een vacature? Of zou je graag een potje willen sparren? Eva staat voor je klaar!

  • Wil je even bellen of langs komen op kantoor? Laat het ons weten, De koffie staat klaar! ☕

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.