We bouwen met vertrouwen aan de zorg

< terug naar nieuwsoverzicht
spreekuur3 juli 2020leestijd 3 minuten

In ‘t dagelijks leven komen we het helaas vaak tegen: verwachtingen die niet worden waargemaakt. Het gevolg? De (werk)relatie wordt verbroken en twee partijen blijven teleurgesteld achter. Zonde natuurlijk, want door eerlijk te blijven en afspraken na te komen kunnen we juist verder komen en ontstaat wederzijds vertrouwen. Iets waar wij ontzettend veel waarde aan hechten bij Eva, want wij bouwen met vertrouwen aan de zorg.

Pietje

Bij Eva hadden we recent een situatie waarin het zo te zeggen misging. Iemand – we noemen hem voor ‘t gemak Pietje – gaat aan het werk bij een organisatie en presenteert zichzelf als dé ideale kandidaat. Andersom presenteert de werkgever zich natuurlijk als de meest aantrekkelijke zorginstelling waar Pietje maar kan werken. Vervolgens duikt hij zijn inwerkweek in en blijkt de praktijk toch écht anders te zijn. Het beleidsplan met fancy visie, missie, waarden en een vlotte slogan, blijkt in de praktijk gewoon niet te leven op de werkvloer. De leidinggevenden die Pietje heeft aangenomen blijken vast te zitten in de mallemolen van bestuurders die toch besluiten de hand op de knip te houden. En zo ontstaat de situatie dat de verwachtingen niet worden waargemaakt. Van beide kanten niet. Want Pietje was voor iets heel anders aangenomen en kan zo minder goed excelleren in de werkelijke situatie.

“Waarom hebben ze me voor de gek gehouden?”

Gevolg? Medewerker in tranen aan de telefoon: “Ik dacht echt dat dit een plek was waar ik kon groeien en waar mijn zorghart tot z’n recht komt. Waarom hebben ze me voor de gek gehouden? Waarom heb ik hiervoor mijn andere baan opgezegd?” Natuurlijk hebben we daarna ook met de werkgever gebeld: “Pietje deed zijn werk niet goed, kon niet goed omgaan met veranderingen en was niet flexibel. Wij willen wel iemand hebben die proactief is en de schouders eronder zet wanneer het even tegenzit of tegen de verwachtingen ingaat.” Beide partijen lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan, er is een kloof ontstaan. Terwijl die in onze beleving wel te dichten valt. Hoe? Hij is te dichten door vertrouwen!

Bouwen aan vertrouwen

In dit voorbeeld moet de werkgever bouwen aan vertrouwen door eerlijk te zijn, door aan te geven dat ze de medewerker een verkeerd beeld van de werkelijkheid hebben voorgeschoteld. Door toe te geven, ook naar ons toe, dat ze aan ‘blame shifting’ (Pietje is niet flexibel of proactief) hebben gedaan. Ze kunnen Pietje tegemoet komen door toe te geven dat er nog tijd nodig is om die fancy slogan waar te maken, dat ze graag samen willen bouwen om te komen tot de missie en die samen te bereiken.

Je kostbaarste bezit

Aan de andere kant hebben we Pietje. Hij doet iets anders met vertrouwen, iets wat in de praktijk heel erg lastig is: het verlenen van vertrouwen. Je vertrouwen aan een ander verlenen is misschien wel je kostbaarste bezit! Je vertrouwen geven aan een ander, in welke relatie dan ook, is het meest vervullend, maar ook het meest kwetsbare wat je kunt doen. Het is de enige manier om de kloof samen te overbruggen, elkaar weer in het midden te vinden en samen weer op weg te gaan.

Het fundament

Elke goede relatie is gestoeld op vertrouwen, zo willen wij ook in de zorg staan. Juist omdat we met mensen werken en tot dienst van onze mensen willen staan, is voor ons vertrouwen hét fundament waarop we Eva Carrièrezorg hebben gebouwd. En laten we eerlijk zijn: wij beschamen soms ook het vertrouwen. Deels door onze eigen karaktereigenschappen; daar worden we graag op gewezen. Deels door blinde vlekken; deel ze, dan kunnen we groeien! En deels doordat ook bij ons de praktijk af en toe ruwer is dan de werkelijkheid en we soms leven in de euforie van de droom, zonder goed oog te hebben voor een onverwachte werkelijkheid als Covid-19. We zijn net mensen.

Wij geloven dat vertrouwen de enige manier is om samen te bouwen aan een tak binnen onze maatschappij die zo, zo belangrijk is: de zorg in Nederland. Mogen wij jou vragen om je vertrouwen?

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met via of of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in de zorg? Wil je meer weten over een vacature? Of zou je graag een potje willen sparren? Eva staat voor je klaar!

  • Wil je even bellen of langs komen op kantoor? Laat het ons weten, De koffie staat klaar! ☕

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.