Wat weet jij van alvleesklierkanker?

< terug naar nieuwsoverzicht
kennisinjectie1 april 2021leestijd 2 minuten

Alvleesklierkanker. Wat is het? En waarom is het zo berucht? Ja, er is steeds meer over bekend, maar nog steeds té weinig. Een goede behandelmethode is er nog niet, terwijl die hard nodig is. De diagnose alvleesklierkanker komt namelijk vaak te laat. De symptomen worden pas in een laat stadium zichtbaar. Vanaf dat moment maakt een goede behandeling hét verschil. Het vinden van innovatieve behandelmethodes is het levenswerk van professor Casper van Eijck en de campagne Support Casper van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker.

Eerst even over de alvleesklier

De alvleesklier is een onmisbaar orgaan diep verstopt in je lichaam. De langgerekte klier van zo’n twaalf à vijftien centimeter zit namelijk gedeeltelijk achter de maag en de twaalfvingerige darm. Waar ie goed voor is? Hij maakt onder andere insuline, glucagon en spijsverteringssappen aan. Belangrijk dus voor een goede bloedsuikerspiegel en de spijsvertering.

Hoe zit het met alvleesklierkanker?

De tumor ontstaat vaak in de kop van de alvleesklier en veroorzaakt van alle handen klachten. Denk aan minder eetlust, misselijkheid, zeurende pijn in de buik en/of in de rug, een verstoord ontlastingspatroon en gewichtsverlies. En als de tumor de galwegen dichtdrukt kan er geelzucht optreden. De ontlasting is hierbij vaak lichtgekleurd en de urine is erg donker. Allemaal duidelijke tekenen, maar die steken pas vaak te laat de kop op. Bij de diagnose zijn er vaak al uitzaaiingen naar de lever, lymfeklieren, longen, botten of buikholte. Opereren is dan vaak al niet meer mogelijk. Hierdoor is alvleesklierkanker een van de dodelijkste vormen van kanker.

Man met een missie

Er is gelukkig ook goed nieuws: Support Casper, de campagne van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker (OAK) financiert het onderzoek naar innovatieve behandelmethodes. En dat het innovatieve methodes zijn, blijkt wel: zo kijken ze onder ander naar het gebruik van verschillende oncolytische virussen in combinatie met immunotherapie. Ondertussen heeft professor Casper van Eijck, waar de campagne naar vernoemd is, als missie voor 2030 een betaalbare behandeling voor de ziekte te vinden.

Nieuwe doorbraak

Recent was er een doorbraak. Bij een nieuwe behandelmethode waren na gemiddeld anderhalf jaar negen van de tien deelnemende patiënten nog vrij van tumoren en in goede gezondheid. Zonder die behandeling keert de kanker meestal binnen deze periode terug. En die nieuwe methode? Dat is een behandeling waarin gebruik wordt gemaakt van dendritische cellen. Die helpen je eigen immuuncellen bij het aanvallen van de tumorcellen. Bekijk hier hoe de dendritische celtherapie precies werkt.

Eva steunt Casper

Van Eijck en Support Casper gaan hun doel halen. Daar geloven we in. Daarom steunen wij deze onmisbare campagne. Hoe we dat doen? Simpel, voor iedere zorgheld die wij bij een organisatie plaatsen, doneren wij een vast bedrag aan de campagne. Aan het eind van het jaar kijken we hoeveel we hebben opgehaald en zorgen we voor een dikke cheque voor Support Casper!

Sta jij nu ook te trappelen om je steentje bij te dragen? Dat kan! Via hun website kun je eenmalig of maandelijks doneren, of zelf in actie komen!

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Elyon Kingishi via 030 227 1542 of elyon@werkenbijeva.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in de zorg? Wil je meer weten over een vacature? Of zou je graag een potje willen sparren? Eva staat voor je klaar!

  • Wil je even bellen of langs komen op kantoor? Laat het ons weten, De koffie staat klaar! ☕

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.