Tijd voor efficiënte kwaliteits-verbetering?

< terug naar nieuwsoverzicht
ontwikkeling27 oktober 2020leestijd 2 minuten

Vorige week, 18 oktober, kregen we een spraakmakend artikel van Het Financieele Dagblad onder ogen.’Zorgprofessionals moeten voelen dat het geld kost wat ze doen’, luidt de kop. De zorgsector gaat, wanneer het beleid ongewijzigd blijft, in de komende kabinetsperiode € 13 miljard meer kosten, waardoor het andere kosten gaat verdringen. Als partijen bij de volgende verkiezingen financiële speelruimte zoeken, zou er in de zorg gesneden moeten worden.

“De politieke weging ontbreekt”

Geen fijn vooruitzicht wat ons betreft. Juist nu de zorg zo onder druk staat. En wie weet hoe die druk zich verder ontwikkelt door de onzekerheid rondom het Corona-virus. Secretaris-generaal van het ministerie van Financiën Bas van den Dungen legt uit waar de crux zit ten opzichte van andere sectoren: “Er zit iets fout in de systematiek. Het automatisme waarmee kwaliteitsverbeteringen altijd leiden tot hogere uitgaven moet worden omgebogen. In het onderwijs bepalen ook niet de leraren hoe groot de klassen zijn en de generaals gaan niet over het aantal tanks. Het zijn allemaal politieke besluiten. Ons bezwaar is dat de zorg de enige sector is waar de politieke weging ontbreekt en dus uitgaven in andere beleidsterreinen verdringt.”

Efficiënte kwaliteitsverbeteringen doorvoeren

Gezien de huidige situatie is voor een nieuw kabinet of politieke partij schrappen in de zorg geen aantrekkelijke boodschap. Toch ziet Van den Dungen moet innovatief in de zorg tegen het licht gehouden worden. “Je moet niet zomaar geld uitgeven omdat we geld kunnen uitgeven.” Er zal dus op een efficiënte manier ingezet moeten worden op kwaliteitsverbetering. Geld ‘over de balk smijten’ is geen optie en de kwaliteit van zorg mag niet achteruitgaan. We maken ons daarom zorgen, maar hebben ook hoop dat de zorg er beter uitkomt. Schrappen en efficiënte kwaliteitsverbeteringen doorvoeren onder toeziend oog van de politiek is misschien wel de enige optie. We wachten af hoe dit zich verder ontwikkelt!

Lees hier het artikel via de LinkedIn-pagina van het FD.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Elyon Kingishi via 06 2552 2333 of elyon@werkenbijeva.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Sleep bestanden hierheen of