SARA, Tessa en Paro: mechanische zorgverlichters

< terug naar nieuwsoverzicht
werkdruk9 maart 2021leestijd 2 minuten

“Bliep, bloep. Ik kom voor uw dagelijks work-out.” Zorgrobot SARA helpt mevrouw De Vries vitaal te blijven. Maar zorgen is toch mensenwerk?, horen we je denken. Jazeker, zonder de zorgzame professionals, is er geen goede zorg mogelijk. Maar wat nu als die zorgrobot een aantal taken overneemt van de zorgprofessional en er zo meer tijd voor de cliënt overblijft?

Knuffelrobots

Zorgrobots maken hun opmars en duiken steeds vaker op in het nieuws. Niet zo gek: ze maken het leven van de cliënt en de zorgprofessional een stuk aangenamer. Wat ze precies doen? Dat hangt af van de robot. Zo zijn er knuffelrobots, herinneringsrobots, huishoudrobots en robots met andere specifieke functies.

Tessa’s to do’s

Neem bijvoorbeeld Tessa. Afgelopen maand haalde ze de krantenkoppen. De Zorggroep wil dit jaar nog elk thuiszorgteam uitrusten met minimaal twee Tessa’s De proef met 65 Tessa’s die Groene Kruis Thuiszorg deed, was namelijk een groot succes. Tessa is namelijk een sociale robot die structuur aanbrengt in het dagelijks leven van de cliënt. Taken, geplande afspraken en suggesties voor activiteiten zoals even koffiedrinken: Tessa houdt het allemaal bij en neemt hiermee ook werk uit handen van de zorgprofessional. Die hoeft nu niet meer alle agenda’s van cliënten uit het hoofd te kennen.

Sociale SARA

Naast Tessa, valt ook SARA op. Met een sociaal karakter houdt ze met oefeningen en hersengymnastiek lichaam en geest van cliënten vitaal. “Nu even strekken mevrouw De Vries.” En goed gezelschap is ze ook. Ze maakt graag een praatje, speelt muziek of een video af en helpt de cliënt met herinneringen van vroeger. “SARA is erg geduldig. Zo komt ze graag een paar keer terug op een kamer om het zelfde filmpje met de cliënt te kijken”, aldus een verpleegkundige tegen het NOS Jeugdjournaal. Klinkt futuristisch, maar het is al mogelijk. En hard nodig nu de druk op de zorg onverminderd hoog is.

Taakgericht

De robots zijn er in allerlei soorten en maten. En dat niet alleen in ‘menselijke’ vorm:zo heb je ook JustoCat (kat) en Paro (zeehond). Huishoudrobots zijn uit een ander hout gesneden. Die hebben helemaal geen menselijke en sociale eigenschappen. Die zijn gewoon supergoed in hun taken. Zo’n stofzuigrobot pakt ieder hoekje en gaatje mee en neemt zo veel (vies) werk uit handen van verpleegkundigen en verzorgenden. En da’s ook meteen een van de belangrijkste redenen om zorgrobots in te zetten: ze zijn echt een hulp voor cliënt én zorgprofessional. Ze nemen taken over die medewerkers anders veel extra stress en rennen, vliegen, draven opleveren.

Met de hulp van zorgrobots kan de zorgprofessional weer echt een luisterend oor bieden en meer tijd steken in de complexere zorgtaken. Wat vind jij van die zorgrobots? Noodzakelijk? Of moeten we het zorgen gewoon aan de zorgprofessional overlaten?

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Elyon Kingishi via 06 2552 2333 of elyon@werkenbijeva.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Sleep bestanden hierheen of