Prinsjesdag 2023: Wat betekent het voor de Zorgsector in 2024?

< terug naar nieuwsoverzicht
12 oktober 2023leestijd 2 minuten

Op de gedenkwaardige Prinsjesdag van 2023 kwamen sleutelaankondigingen aan het licht die van vitaal belang zijn voor de toekomst van de zorgsector in Nederland, rijkend van zorgondernemers tot zorgmedewerkers.

Tegen de achtergrond van een toenemende vergrijzing en de hiermee samenhangende uitdagingen onthulde het kabinet tal van maatregelen en investeringen, zoals een indrukwekkende € 2,8 miljard, gespreid over vier jaar, vastgelegd in het Integraal Zorgakkoord (IZA), met als doel de zorg toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden. 

Digitalisering in de spotlight

Met een spotlight op digitalisering, zoals een investering van € 9,3 miljoen om de elektronische verpleegkundige overdracht te stroomlijnen, en een stijging van de zorgpremie – verzacht met een zorgtoeslag van maximaal € 127 per maand – streeft de overheid ernaar de administratieve lasten voor onze toegewijde verpleegkundigen te verlichten. 

Terwijl zorgondernemers zich navigeren door veranderende financiële landschappen en de integratie van technologie, worden ook zorgmedewerkers uitgenodigd om te reflecteren op een evoluerende werkomgeving en mogelijkheden voor bijscholing in technologisch gebruik. 

Aandacht voor jeugd- en ouderenzorg

Niet te vergeten, de speciale aandacht voor onze ouderen. Een warm initiatief, het WOZO-programma, ontvangt € 345 miljoen om het intergenerationeel wonen te ondersteunen en nieuwe, zorggeschikte woningen voor ouderen te creëren. Daarnaast versterkt een extra investering van € 1,45 miljard in de jeugdzorg de toegankelijkheid en efficiëntie ervan, met een gerichte blik op specialistische zorg en wijkgericht werken. 

Een stevige stap vooruit

Prinsjesdag 2023 zet dus een stevige stap voorwaarts, benadrukkend dat de uitdagingen binnen onze zorgsector worden erkend en aangepakt met financiële en beleidsmatige inzet. Laten we gezamenlijk deze kans grijpen om samen de zorg van morgen te vormen en deelnemen aan een cruciaal dialoog over de toekomst van onze gezondheidszorg en ondersteuning in ons mooie Nederland.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Merit van Riemsdijk via 06 1552 3229 of merit@evacarrierezorg.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in de zorg? Wil je meer weten over een vacature? Of zou je graag een potje willen sparren? Eva staat voor je klaar!

  • Wil je even bellen of langs komen op kantoor? Laat het ons weten, De koffie staat klaar! ☕

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.