Ik maak wekelijks veel te veel overuren. Wat kan ik doen?

< terug naar nieuwsoverzicht
spreekuur3 maart 2020leestijd 2 minuten

Terwijl jij net een laatste likje mascara aanbrengt, gaat je telefoon. Vast een van je vriendinnen die aankondigt dat ze iets later komt (iets met de kids naar de oppas brengen/benen nog scheren/make-up-vlek in shirt), no big deal. Totdat je plots de stem van je teamleider aan de andere kant van de lijn hoort. Of je alsjeblieft de late dienst voor vanavond wilt draaien. Lichte paniek klinkt door in haar stem. Tja, daar ga je hoor, langzaam glijd je in een spagaat. Want wanneer dook je voor het laatst de kroeg in met je vriendinnen? Maar wie moet zijn of haar avond dan opofferen? Toch niet die ene collega die thuiszit met haar zieke moeder? Of die andere die net vader is geworden? “Ik doe het wel.”

Kijk, als jij het niet erg vind om een dienst extra te draaien, is dat alleen maar fijn. Je moet tenslotte altijd doen waar jij je goed bij voelt. Het ultieme toverwoord? Balans! Zolang je werk en privé goed kunt combineren, is er geen nood aan de man. Maar loopt het aantal overuren langzaam op en zeg jij voortdurend etentjes, tennistrainingen, concerten of zelfs je eigen dikverdiende ‘chillavondjes’ af, dan wordt het tijd om in actie te komen.

‘Nee’ zeggen mag!

Eerlijkheid duurt het langst, zeggen ze wel eens. Het begint dan ook allemaal met het bespreken van je situatie met jouw leidinggevende. Niemand heeft er tenslotte iets aan wanneer jouw balans zoek is. Jij niet, maar ook je werkgever niet. Als jij immers jezelf compleet voorbij draaft, vind je ook niet je draai op de werkvloer. Misschien gaat het tegen je natuur in, misschien vind je het moeilijk of misschien ben je huiverig voor de reactie van anderen, maar knoop dit in je oren: ‘nee’ zeggen mag!

Geef je grenzen aan

Blijf je tegen hetzelfde probleem aanhikken of kom je er niet uit met je werkgever? Wij denken graag met je mee. We bespreken met je waar je nu tegenaan loopt en wat je graag anders zou willen, zodat jij goed beslagen ten ijs komt. Misschien kom je er tijdens het gesprek achter dat je worstelt met werkgerelateerde zaken die verder gaan dan alleen overuren. Misschien kom je erachter dat jij het ontzettend moeilijk vind om je grenzen aan te geven en niet goed weet hoe je de balans terug kunt vinden. Denk in dat geval eens aan een coachingstraject van Eva. Wij kunnen jou helpen inzicht te krijgen in wie je bent, wat je kunt en waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Om zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling én ontplooiing van jouw talent.

Wij zijn Eva. We care!

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Channa Visser via 06 1588 4252 of channa@evacarrierezorg.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Sleep bestanden hierheen of