Ouderenzorg financieel in zwaar weer

< terug naar nieuwsoverzicht
24 oktober 2022leestijd 2 minuten

Al deze tijdelijke oplossingen bieden weinig toekomstperspectief voor een gezonde sector.

De algehele druk op de ouderenzorg is het afgelopen jaar toegenomen. Deze druk is ontstaan door de gestegen prijs van toeleveranciers en door de gestegen loonkosten. Beide hebben ervoor gezorgd dat, ondanks de omzetgroei, er alsnog 17% meer instellingen zijn die verlies hebben geleden. Deze verliezen zijn een negatieve ontwikkeling in de zorg die mogelijk grote gevolgen kunnen hebben bij de vergrijzende bevolking. Het verminderen van de kosten zou de kwaliteit van de zorg erg kunnen afschalen. Bijvoorbeeld doormiddel van het herinvoeren van de eerder afgeschafte meerpersoonskamers.

Gestegen leverancierskosten 

De inflatie is in volle gang en de leveranciers berekenen de gestegen kosten door aan hun afnemers. In dit geval is dat de ouderenzorg. Het probleem voor de instellingen is dat ze de kosten niet goed door kunnen berekenen aan de ouderen. Hierdoor komen de verliezen bij hen terecht. De problemen stagneren vanaf hier ook niet. De vergoeding die beschikbaar is gesteld voor de zorginstellingen wordt namelijk vanaf 2024 verminderd. Deze vergoeding heeft vooral betrekking op de rente op leningen en huur- en afschrijvingskosten van vastgoed. 

Loonkosten zijn de bottleneck van de ouderenzorg

Buiten de leverancierskosten nemen de loonkosten in de ouderenzorg dramatisch toe. Dit heeft vooral te maken met het hoge verloop van de medewerkers die niet op een goede plek zitten. Door hun verschuiving naar korte arbeidstermijnen is het noodzakelijk voor de ouderenzorginstellingen om dure tijdelijke zzp’ers in dienst te nemen. Het inhuren van personeel zorgt er buiten de gestegen kosten ook voor dat de binding met de ouderen vertroebeld. Al deze tijdelijke oplossingen bieden weinig toekomstperspectief voor een gezonde sector. 

Vaste ouderenzorgkrachten van Eva

Eva Carrièrezorg heeft als zorgbemiddelaar de cruciale taak op zich genomen om kandidaten op de juiste plek te krijgen in de zorgsector. Hiervoor is goed inzicht nodig voor beide partijen. Kandidaten zijn geen nummertjes meer, maar worden als echte mensen behandeld. Wij hopen dat de kandidaten ook met deze aandacht omgaat met hun cliënten. Deze klik zorgt ervoor dat mensen echt goed gehoord en begrepen worden en zij op de juiste plek aan het werk kunnen gaan. Gestimuleerd door een vast team, een goede beloning en met weer echte tijd voor de zorg ontstaat er een binding met de werkgever. Het verloop slinkt hiervan en daarmee ook de kosten van de zorginstellingen. 

Wij brengen jou niet alleen als VIG’er, maar ook als andere zorgprofessional graag in contact met je nieuwe baan.

Start jij ook via Eva een carrière die echt bij jou past?

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Hidde Sander via 06 5148 3910 of hidde@evacarrierezorg.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in de zorg? Wil je meer weten over een vacature? Of zou je graag een potje willen sparren? Eva staat voor je klaar!

  • Wil je even bellen of langs komen op kantoor? Laat het ons weten, De koffie staat klaar! ☕

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.