Mentale gezondheid onder druk

< terug naar nieuwsoverzicht
werkdruk27 november 2020leestijd 1 minuten

Corona heeft impact op onze mentale gezondheid. Op 18 oktober meldt NOS dat de GGZ zich zorgen maakt en verwacht dat de druk op ggz-professionals verder toeneemt als er niets verandert. Ondertussen meldt zorgnieuwsplatform Skipr op 5 november dat er nog sinds maart 44 duizend verwijzingen zijn uitgesteld. Moeten we ons hart vasthouden wanneer deze worden ingehaald?

Winterdepressie

Die zorgen zijn gegrond. Sinds 28 september zitten we in de tweede coronagolf en we gaan richting de winter. Psycholoog Najla Edriouch, van Centrum Adolescentenpsychiatrie, verwacht dat de druk op ggz-professionals de komende tijd verder toeneemt. Niet alleen door corona, maar ook door klachten rondom winterdepressies. En dat baart ons zorgen. Niet alleen omdat vele mensen de hulpverlening hard nodig hebben, maar ook omdat dit de druk op de ggz-professionals verhoogt.

Inhaalslag

Gelukkig lijkt ‘t op dit moment nog mee te vallen. Huisartsen verwezen sinds de tweede coronagolf negen procent minder naar de geestelijke gezondheidszorg ten opzichte van maart. Maar wat gaat er gebeuren met de 44 duizend uitgestelde verwijzingen? Die mensen kunnen niet achterblijven. En zoals Mariëlle van den Berg van belangenbehartiger MIND terecht tegen NOS zegt: “Het rotte is dat je snel geholpen wilt worden en je eigenlijk niet ook nog twee maanden kunt wachten. Hoe eerder je aan de slag kan, des te beter.” Voor de korte termijn en de lange termijn: nu is dus de tijd om aan die inhaalslag te beginnen! Want als die uitgestelde verwijzingen in een keer ingehaald moeten worden, houden wij ons hart vast!

Lees ook de oorspronkelijke berichten van NOS en Skipr.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Elyon Kingishi via 030 227 1542 of elyon@werkenbijeva.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in de zorg? Wil je meer weten over een vacature? Of zou je graag een potje willen sparren? Eva staat voor je klaar!

  • Wil je even bellen of langs komen op kantoor? Laat het ons weten, De koffie staat klaar! ☕

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.