Mantelzorgers, jullie mogen gezien worden!

< terug naar nieuwsoverzicht
kennisinjectie28 februari 2020leestijd 2 minuten

“Wegkijken, daarover wil ik het hebben. Over wegkijken bij mantelzorg. Want blijkbaar werkt het zo dat je, als je iets niet wilt zien, je er ook niets mee hoeft te doen”, schreef Mariska van Gennep afgelopen week in een opiniestuk in de Trouw. Twee jaar lang vervulde Mariska de rol van mantelzorger voor haar man Sjonny, die leed aan ALS. Een waardevol artikel dat je als vanzelf aan het denken zet. Want wat nou als jij in dezelfde situatie terecht komt als Mariska…

“Wanneer we samen boodschappen deden, hij in zijn elektrische rolstoel, was het niet leuk als je een kennis zag die bij de bloemist wegdook. Dat was echt letterlijk wegkijken. Voor beiden een klap”, schrijft Mariska. Wat is dat toch? Waarom vinden we het zo moeilijk om de juiste woorden te vinden als we iemand tegen het lijf lopen die zelf ernstig ziek is, die iemand heeft verloren of zorg verleent aan een ander? Waarom zijn we zo bang om de confrontatie aan te gaan? 

Nog een baan erbij

Het valt nog niet mee om naast je werk de zorg op je te nemen voor een zieke partner, vriend, moeder of buurman. Om na acht uren rennen en vliegen thuis te komen en wéér aan de slag te gaan. Natuurlijk, die zorg komt rechtstreeks vanuit het hart. Maar dat neemt niet weg dat het zwaar is. Soms bijna onmogelijk. Nederland telt al ontzettend veel mantelzorgers. En als we kijken naar de beslissingen die in Den Haag gemaakt worden, komen er alleen maar meer bij. 

“Vraag eens hoe dat nou is”

Misschien kijken we weg uit angst voor het verdriet van de ander. Of misschien zijn we bang om de ‘verkeerde’ dingen te zeggen, waardoor dat verdriet alleen maar groter wordt. Heb jij wel eens bewust de andere kant opgekeken, gewoon om de situatie uit de weg te gaan? “Het zou fijn zijn als je eens vraagt hoe dat is, elke keer weer naar de zieke of stervende te gaan. Kost jou alleen wat moeite”, zegt Mariska. Eva kan het daar alleen maar mee eens zijn. Want hoe mooi zou het zijn dat de ander je ziet, naar je luistert, écht aandacht voor je heeft als jij dag in dag uit voor de ander zorgt? 

Wij zijn Eva. We care. 

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Channa Visser via 06 1588 4252 of channa@evacarrierezorg.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Sleep bestanden hierheen of