Kwart artsen in opleiding overweegt te stoppen

< terug naar nieuwsoverzicht
werkdruk21 december 2020leestijd 2 minuten

We schrijven er vaker over: de toegenomen, hoge werkdruk in de zorg en het ziekenhuis. Iets dat artsen in opleiding ook ervaren. Het aantal artsen in opleiding dat overweegt te stoppen met hun opleiding is gestegen. Opvallend is dat tijdens de coronacrisis de ervaren werkdruk juist lager lag.

Een kwart van de artsen in opleiding tot specialist (aios) en niet tot specialist (anios) overweegt te stoppen met hun opleiding. Dit in verband met hoge werkdruk en het opleidingsklimaat in het ziekenhuis. Belangenvereniging De Jonge Specialist (DJS) concludeert dit na een enquête onder 1.500 jonge artsen. In het vorig onderzoek uit 2018 was dit een op de vijf.

Gehaast en zelden pauze

Daarbovenop hebben jonge artsen het gevoel dat ze gehaast moeten werken en zelden pauze kunnen houden. In de Volkskrant vertelt Steffi Rombouts, vicevoorzitter van DJS dat arts-assistenten geen supervisie durven vragen en in 61 procent van de gevallen het ook niet krijgen, wanneer ze het wel vragen. Ondertussen beginnen de meeste artsen 8.00 uur ‘s ochtends en gaan ze niet voor 18.00 uur naar huis. “Zelf heb ik ook weleens dagen waarop ik blij ben als ik al een plaspauze heb en mijn boterhammetje eet ik als ik van de ene plek naar de andere wandel. En er zijn avonden dat ik nog moet inloggen op de computer om brieven te schrijven en spreekuren voor te bereiden”, vertelt Rombouts. En de overuren worden in 78 procent van de gevallen niet gecompenseerd.

Het kan ook anders, maar…

Toch kon het in de eerste coronagolf anders. De artsen in opleiding ervaarden dit jaar minder werkdruk bij hun inzet bij coronazorg. Er was een goede bezetting, er werd veel persoonlijke begeleiding aangeboden en er was goede supervisie, aldus de beroepsvereniging. Bovendien werd de reguliere zorg dit jaar afgeschaald en de opleidingen van opleidingen werden stopgezet.

De lange termijn

Op lange termijn gaat dit zeker gevolgen hebben; de artsen lopen vertraging op en het afschalen gaat langetermijngevolgen hebben. We hopen dat de zorg er klaar voor is als de reguliere zorg weer wordt opgeschaald. Bij Eva maken we ons zorgen, maar blijven we doen waar we goed in zijn: professioneel en persoonlijk coachen, een luisterend oor bieden aan onze professionals en samen met zorgorganisaties blijven kijken naar kwaliteitsverbetering.

Lees hier de berichten van Volkskrant en Telegraaf van 11 december.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Elyon Kingishi via 030 227 1542 of elyon@werkenbijeva.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

  • Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in de zorg? Wil je meer weten over een vacature? Of zou je graag een potje willen sparren? Eva staat voor je klaar!

  • Wil je even bellen of langs komen op kantoor? Laat het ons weten, De koffie staat klaar! ☕

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.