Green Deal Zorg 3.0

< terug naar nieuwsoverzicht
14 november 2022leestijd 3 minuten

Er zijn vijf thema’s waar de Green Deal zich op betrekt. Alle onderdelen zijn van cruciaal belang voor het verduurzamen van de algehele zorgsector. In deze thema’s zijn er een aantal specifiek belangrijk voor zorgmedewerkers.

Green deal 3.0 in de zorg

Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft de afgelopen maanden gewerkt aan Green Deal 3.0. In de Green deal 3.0 ‘Samen werken aan Duurzame Zorg’ zijn ambities onder elkaar gezet over het verduurzamen van de zorg. Deze Green Deal wordt ondersteund door prominente ministers. Zij tonen hierbij aan dat zij het streven hebben om zo goed mogelijk aan deze duurzaamheid te voldoen.

De belangrijkste persoon in deze deal is Minister Ernst Kuipers. Hij is als leidende persoon van het VWS actief geweest met het bewerkstelligen van de onderdelen van de deal. Hij vindt dat de obstakels in de nabije toekomst groot zullen zijn. Om deze obstakels preventief te tackelen ziet hij de noodzaak om nu concrete stappen te zetten naar een duurzame toekomst.

Waar de Green Deal Zorg betrekking op heeft

Er zijn vijf thema’s waar de Green Deal zich op betrekt. Alle onderdelen zijn van cruciaal belang voor het verduurzamen van de algehele zorgsector.

 • De gezondheid van patiënten/cliënten
 • Kennis en bewustwording verhogen
 • De directe Co-2 uitstoot met 55% verminderen in 2030 en volledig klimaatneutraal in 2050
 • Het primaire grondstofverbruik in de zorg verminderen met 50% in 2030  in vergelijking tot 2016 en volledig circulair in 2050
 • Het reduceren van milieubelastend medicatiegebruik

In deze thema’s zijn er een aantal specifiek belangrijk voor zorgmedewerkers. De kennis en ervaring die zij hebben moet worden overgedragen aan mensen in de gehele bedrijfsketen. Door actief te blijven in het maatschappelijke debat zorgen zij voor bewustwording. Deze bewustwording heeft het gevolg dat werknemers de duurzaamheid meenemen in hun werk, op alle lagen van de keten. Van schoonmakers die letten op het recyclen van afval tot aan de managementlagen die het meenemen in de beleidsplannen.

Een ander sterk relevant punt is de gezondheid van patiënten en cliënten. Hierin zijn de gezonde levensjaren van cruciaal belang. Dit is de levensverwachting waarin iemand zijn leven kan leiden zonder dat er beperkingen zijn. Het gaat hier om het preventief actie nemen tegen ziektes en om op deze manier het zorggebruik af te laten nemen. Dit kan gedaan worden door de fysieke en mentale gezondheid van hen te bevorderen.

Drie gevolgen

 • Door geprikkeld te blijven neemt de hersencapaciteit niet af. Zo voorkom je bijvoorbeeld dementie door mentaal nieuwe uitdagingen aan te pakken. Het cognitieve reserve zal hierdoor ook minder snel achteruit gaan.
 • Fysieke inspanning heeft een onmiskenbaar aangetoond positief effect op je mentale staat en lichamelijke gesteldheid. Je conditie gaat er door op vooruit, er is een toename in spierkracht en het vermindert de kans op hart- en vaatziekte, obesitas en osteoporose.
 • Ook is een gezond eetpatroon erg belangrijk. Dit gezonde eetpatroon is een combinatie van een aantal factoren: gevarieerd eten, plantaardige voeding en gematigde hoeveelheden. Door dit te doen gaat je energie omhoog, het versterkt het immuunsysteem, vermindert het risico op chronische ziekten en je humeur wordt er ook nog eens beter van.

De politiek stemt de Green Deal in ieder geval in. Het landelijke tekenmoment zal plaatsvinden op 8 december. Dan zullen grote partijen uit de gehele sector bijeen komen om deze deal te ondertekenen.

Met welk thema ga jij aan de slag?

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Elyon Kingishi via 030 227 1542 of elyon@werkenbijeva.nl of solliciteer direct via het onderstaande formulier.

Neem contact op

 • Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in de zorg? Wil je meer weten over een vacature? Of zou je graag een potje willen sparren? Eva staat voor je klaar!

 • Wil je even bellen of langs komen op kantoor? Laat het ons weten, De koffie staat klaar! ☕

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB.